Shampanja – namia!

Posted on 20 July, 2015 By

Monet tietävät shampanjan kalliiksi, eliitin pitämäksi juomaksi. Välttämättä asia ei kuitenkaan ole näin, shampanja ei ole välttämättä kallista ja ihan jokainen voi sitä juoda. Shampanjaa valmistetaan vain ja ainoastaan Champagnen maakunnassa Ranskassa, mutta periaatteessa se on paikallinen kuohuviini, jota kuitenkin valmistetaan samalla tavalla.

Yleensä shampanja, tai sampanja valmistetaan Chardonnay –tai punaisista Pinot Noir rypäleistä. Myös Pinot Meunier –rypäleet ovat mahdollisia. Yleisimpiä pullokokoja ovat normaali, joka on 0,75 litraa ja Magnum-koko, joka on 1,5 litraa. Shampanjaa myydään myös yleensä Piccolo-pulloissa, jotka ovat kooltaan vain 0,188 litraa. Isompia ja hieman harvinaisempia pulloja ovat kolmen litran (Jeroboam), 4,5 litran (Rehoboam), kuuden litran (Mathuselah), yhdeksän litran Salmanazar, 12 litran Balthazar ja 15 litran Nebuchadnezzar. Monelle nämä koot ovat todella harvinaisia, meillä on ollut isoin pullo joka on ollut nimenomaan 4,5 litran Rehoboam.

Korkki auki miekalla

Upea tapa avata samppanjapullo on sen avaus säilällä tai sapelilla. Olen itse käynyt shampanjakurssin, jossa opeteltiin myös tuo taito. Toi hankin sitten itselleni myös miekan jolla samppanjapullon saa auki ja olen jo muutaman saanutkin näin jo aukaistua. Mainio ohjelmanumero kaiken kaikkiaan, niin itselle, kuin vieraillekin. Tämän tekniikan nimi on muuten sabrage, jos et tiennyt. Ja ei, kun avaa miekalla pullon, niin pullon sisäinen paine pitää huolen siitä että pullon sisälle ei mene näitä lasinsiruja.

Sampanjassa on todella pienet kuplat ja sillä on todella hyvä maine aperitiivinä ja seurustelujuomana. Ranskasta tulevalla sampanjalla on erittäin hyvä maine ja James Bond on suuri sampanjan ystävä. Bollinger –merkkinen sampanja on tämän herran suosikki ja täytyy kyllä sanoa että miehellä on hyvä maku. Tuo sampanja kun on meidän molempien oma suosikki.

Blogi


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *